Zpět na projekty

Ekologický portál pro MŠ a ZŠ

FINALISTA

Výukový portál radí, jak využít domácí odpad pro výtvarné činnosti

Cílem projektu je vytvářet a zdokonalovat výukový portál, jehož prostřednictvím by se do základních i mateřských škol měly do výtvarné výchovy zavést recyklované materiály. Portál přináší řadu nápadů a návodů, jak využít věci, které bychom doma běžně vyhodili do odpadků. Je jasné, že se tímto demonstruje ekologické smýšlení a chování, ale využití v podstatě odpadních materiálů má i dobrý finanční dopad. A to jak pro školy, tak pro rodiče. Do výtvarných potřeb musejí během roku tímto způsobem investovat mnohem méně peněz.

Skautský oddíl, který je provozovatelem portálu, má ve svém portfoliu i další ekologicky zaměřené aktivity. Zmiňované výrobky z recyklovaných materiálů například prodává a pomáhá tak finančně podporovat provoz zvířecího útulku. Ve spolupráci s myslivci se děti učily, jak správně během zimy krmit lesní zvěř. S tím souvisela i výroba krmítek z recyklovaných materiálů, v plánu je výroba ptačích budek a multifunkčních domků pro hmyz.

V současné době dochází k úzké spolupráci skautského oddílu a základních i mateřských škol, které z výukového portálu čerpají inspiraci. Mnohé školy začaly i přispívat vlastními nápady a poznatky.