Zpět na projekty

Snížení energetické náročnosti základní školy

FINALISTA

Žáky v Dolním Újezdě zahřeje teplo odebírané ze zemních vrtů

Ušetřit náklady na elektrickou energii, ale také snížit dopad na životní prostředí – to se povedlo v tříletém projektu základní školy v Dolním Újezdě. Díky unikátnímu systému vytápění, který využívá obnovitelné zdroje energie, uspoří základní škola v Dolním Újezdě ročně téměř tři čtvrtiny původních nákladů na energie. V současnosti největší systém absorpčních tepelných plynových čerpadel typu země/voda v zemi ocení hlavně žáci a učitelé, ale inspirovat se zde mohou i návštěvníci, kteří přijdou na exkurzi.

Aby se zamezilo únikům tepla, v první etapě projektu byla v celém areálu osazena nová plastová okna s izolačním dvojsklem. Zateplení, a tím důkladné izolace, se dočkaly i střešní konstrukce a obvodové stěny.

Dalším cílem projektu bylo zvýšení účinnosti výroby tepla přímo v jeho zdroji. Dožívající plynové kotle ve druhé fázi projektu nahradila plynová tepelná čerpadla typu země/voda. Tato čerpadla využívají pro kompresi chladiva tepelnou energii vzniklou hořením plynu – nikoli elektřinu jako běžná tepelná čerpadla. Šest čerpadel odebírá teplo ze čtyřiadvaceti zemních vrtů, které mají celkovou délku 2,5 km. Pod zemí je uloženo neuvěřitelných 9 km potrubí! Když v zimě teplota klesne na extrémní minusové teploty, je výkon čerpadel doplněn ještě dvěma kondenzačními plynovými kotli.

Nespornou výhodou tohoto systému je nejen dlouhá životnost, ale také minimální dopad na životní prostředí – spalování plynu totiž patří k nejčistším spalovacím procesům vzhledem k nízké produkci skleníkových plynů.

Teplou vodu pro školní kuchyni připravuje dvanáct vakuových solárních kolektorů, které jsou umístěny na střeše školy. Až polovina teplé vody, která se v kuchyni spotřebuje, je vyrobena tímto solárním systémem. A v létě, když je solární energie nadbytek? V tom případě se vyrobené teplo použije k potřebné regeneraci zemních vrtů.