Zpět na projekty

Výskyt oxidu uhličitého ve škole

FINALISTA

Proč je důležité větrat?

Proč je důležité v uzavřených místnostech větrat? Na tuto otázku by našel nějakou odpověď snad každý. Ale jaké intervaly větrání zvolit, aby vzduch nebyl vydýchaný a abychom neplýtvali energií? A jaká úskalí s sebou přinášejí dokonale těsnící plastová okna, která jsou tak hojně využívaným současným trendem? Na tyto otázky hledali odpovědi studenti Střední školy obchodu a služeb Jihlava.

Studenti dlouhodobě sledovali koncentraci CO2 v místnostech během vyučování. K měření využili moderní senzory pro monitoring životního prostředí, které škola zakoupila za finanční ocenění z předchozího ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award.

Výsledky byly značně znepokojivé, měření totiž prokázalo vysokou koncentraci tohoto skleníkového plynu. Jako řešení problému studenti vyhodnotili právě správné větrání a výsledky svého výzkumu se pak snažili předat dál. Když se do projektu zapojili i spolužáci z uměleckých oborů, vznikly informační plakáty a krátký film s názvem Carbon Dioxide 2013, který lze shlédnout na YouTube. Jestli vás prý o nutnosti větrání nepřesvědčí šprt Leonard, narcis Julius a krásná Patricie, pak už asi nikdo.