Zpět na projekty

Sprchový výměník NELA

FINALISTA

Unikátní sprchový výměník NELA využívá teplo z odpadní vody a předehřívá studenou vodu k dalšímu použití. Díky tomu ušetří více než 40 % energie.

Patentovaná technologie sprchového výměníku pracuje na principu rekuperace. Teplá odpadní voda  předehřívá studenou vodu. Pro běžné sprchování se používá voda o teplotě zhruba 37 až 40 °C, jejíž teplota v průběhu klesá o pouhých 10 % – většina teplé vody o teplotě přibližně 35 °C proto končí bez využití v kanalizaci.

Sprchový výměník NELA dokáže z odpadní vody získat 12–14 °C, které poté efektivně využije k předehřátí studené vody. Předehřátá studená voda pak dále putuje do termostatické baterie. Zde se místo studené vody mísí voda vlažná s horkou, klasicky ohřátou. Potřeba horké vody tímto klesá až o 45%.  To je právě ta úspora, kterou přináší použití sprchového výměníku NELA.

Podle prostorových možností se sprchový výměník instaluje přímo pod sprchovou vaničku nebo do její blízkosti. Pro jeho montáž je potřeba mít přístupný jak odpad tak i vedení studené vody.

Roční úspora činí cca 480 kWh na osobu při sprchování 1x denně. Pro konkrétní výpočet rodinné úspory je třeba pouze dosadit počet sprchujících se a cenu používané energie.

Firma Sakal se zabývá konstrukcí a výrobou speciálních výměníků pro rekuperaci znečistěné odpadní vody bez nutnosti jejích předchozích úprav, jako je např. filtrace. Vyvinula řadu výměníků SUP pro použití v průmyslu a ve větších provozech, jako jsou například prádelny, lázně, potravinářské provozy nebo aquaparky.