Zpět na projekty

BeeSpy - monitorování včel

VÍTĚZ KATEGORIE Předkladatel: Ing. Tomáš Nezval, Plumlov

Systém pro monitorování včel BeeSpy nabízí českým včelařům přesné informace o stavu jejich včelstva. Citlivá digitální váha v kombinaci s dalšími technologiemi umožňuje lépe plánovat prohlídky včelstva a tím také optimalizovat výnos medu.

Základem systému BeeSpy je citlivá digitální váha, která po vložení pod úl celoročně monitoruje změny v hmotnosti včelstva. Právě hmotnost je základní veličinou, která indikuje stav včelstva, a umožňuje jejich majiteli omezit prohlídky úlů, které mohou mít negativní vliv na stresování včel a tím i související výnosy medu.

Vedle hmotnosti úlu dokáže zařízení BeeSpy monitorovat také teplotu, vlhkost a v případě spojení se solární jednotkou také sluneční aktivitu (délku dne, oblačnost, apod.). Mimo to nabízí BeeSpy i základní bezpečností funkce, jako je upozornění na náhlou změnu hmotnosti (krádež nebo vyrojení včel). Všechna zmíněná data jsou přitom odesílána na vzdálený server a včelaři je mají k dispozici on-line na svém mobilním telefonu nebo počítači.

BeeSpy je zajímavým konceptem, který může napomoci k efektivnímu boji s úbytkem včel. Včelařům dává šanci monitorovat své úly 24 hodin denně, a takto získaná data využít k zlepšení svých výnosů. Dlouhodobým cílem projektu je pak vytvořit orientační mapu včelstev v České republice, která by mohla poskytnout cenné informace pro efektivnější rozmístění úlů.


V čem je projekt unikátní:

  • Poskytuje včelařům důležité informace, které pomáhají omezit prohlídky úlu a zvýšit výnos medu
  • Základem je citlivá digitální váha, která celoročně informuje o stavu včelstva
  • Cílem je také vytvoření orientační mapy včelstev v ČR a pomoci jejich efektivnějšímu rozmístění