Zpět na projekty

Online kurz Klimatická změna

VÍTĚZ KATEGORIE Předkladatel: Člověk v tísni – Vzdělávací program Varianty

První online kurz o klimatické změně z dílny Člověka v tísni je určen jak pro pedagogy, tak pro každého zájemce s přístupem k internetu. Přináší tudíž jedinečnou možnost proniknout do tématu samostatně a bez potřeby lektora. Kurz se skládá z celkem osmi samostatných kapitol, v nichž je možné se seznámit s různými úhly pohledu na projevy klimatické změny.

Kurz Klimatická změna je dílem organizace Člověk v tísni, která jej ve spolupráci se společností Educasoft Solutions vytvořila primárně pro učitele 2. stupně základních škol a pro učitele středních škol. Ti z něj mohou čerpat nejen zajímavé informace, ale také inspiraci a obsah pro samotnou výuku. Součástí kurzu jsou totiž i interaktivní a testové části, díky nimž je možné složité téma klimatické změny předat žákům srozumitelnou a atraktivní formou.

Jedinečností kurzu je i jeho tematický obsah. Kromě přírodovědného porozumění toho, co se děje se světovým klimatem, je prostor věnován i společenské rovině. Jde přitom nejen o dopady změny klimatu na jednotlivé země nebo reakce mezinárodního společenství, ale také o otázku klimatické spravedlnosti, příklady přizpůsobení se, zmírnění dopadů i občanskou rovinu řešení.

Kurz se na změnu klimatu dívá též z psychologického hlediska. Zabývá se proto takzvaným environmentálním žalem. Tímto pojmem jsou označovány například pocity smutku z devastace přírody nebo strach o budoucnost naší planety. Díky svému komplexnímu pojetí je kurz v českém měřítku jedinečný a může sloužit jako příklad pro výuku dalších témat se širším společenským dopadem. Zásadní přidaná hodnota kurzu se týká kapitoly č. 8 “Jak komunikovat změnu klimatu žákům a proč je to důležité?”, která se přímo věnuje tomu, jak učit o změně klimatu.

Dosavadní absolventi kurzu na něm oceňují především jeho odbornou a zároveň hravou formu. Jde zejména o video rozhovory, průběžné testové otázky v každé kapitole, názorné obrázky nebo grafy, které pomáhají vytvořit komplexnější obrázek týkající se klimatické změny.


V čem je projekt výjimečný?

  • Téma klimatické změny je zkoumáno jak z přírodovědného hlediska, tak ze společenského a psychologického.
  • Přístupná a přehledná podoba kurzu, která zahrnuje interaktivní části a testy pro praktické využití.
  • Vhodné pro učitele i všechny zájemce o informace k tématu klimatické změny.
  • Do kurzu se od jeho spuštění v lednu 2020 zapsalo již 1 448 účastníků.