Zpět na projekty

Pasivní dům s pečovatelskou službou

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ Předkladatel: Domov Podhradí

Velká pasivní dřevostavba domova pro seniory v Týnci nad Labem zaujme příjemným napojením na své okolí. Komunitní dům, který slouží jako domov pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí, využívá obnovitelné zdroje energie, stavbu doplní permakulturní zahrada a park. Na rozdíl od běžných zařízení toho typu jde o originální rodinný projekt, za nímž stojí soukromý investor.

Domov pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí v Týnci nad Labem je příkladem dobře řešeného projektu, který v sobě spojuje moderní stavební technologie a ekologický přístup. Krásná přízemní dřevostavba zasazená do vznikající permakulturní zahrady a parku dokazuje, že i sociální projekty toho typu mohou najít kvalitní zázemní v dobře navrženém, ekologicky přívětivém a krásném prostředí.

Dům je řešen jako přízemní dřevostavba splňující energeticky pasivní standard. Je zde deset bytových jednotek 1+ KK, dva větší byty a společné prostory. Pro stavbu domu byly použity ekologické materiály – kromě dřeva také dřevovláknité desky a foukaná tepelná izolace na bázi dřevěného vlákna. Součástí domu je extenzivní zelená střecha. Dům využívá obnovitelné zdroje energie a aktivní větrací systém s rekuperací tepla, nezbytný pro zajištění zdravého vnitřního prostředí.

Domov, v němž najde bydlení několik desítek převážně seniorů, je příkladem dobře promyšleného sociálního projektu, za nímž navíc stojí soukromý investor. Lokalitu časem doplní také další stavby – hlavně bytový dům pro personál a rodinné příslušníky klientů. I u nich se počítá s maximálním využitím ekologicky příznivých materiálů a velkým důrazem na energetické úspory.


V čem je projekt výjimečný:

  • Energeticky úsporná dřevostavba s využitím recyklovaných přírodních materiálů.
  • Komplexně řešený sociální projekt soukromého investora (místní stavební firmy) komunitního bydlení pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí.
  • Dům využívá obnovitelné zdroje energie a šetrně hospodaří s vodou.
  • Ucelená lokalita pro důstojné bydlení, která bude v budoucnu dále rozvíjena.

 

Přínos pro společnost:

Unikátní spojení moderních stavebních technologií, enviromentálního přístupu a společensky prospěšného projektu. 

E.ON Energy Globe – soutěž, která má cenu

Žít udržitelně stojí za to. Proto oceňujeme chytré nápady, projekty nebo třeba aplikace, které s tím pomáhají. Šetří energie i přírodu a zaslouží si pozornost.